סדנאות להתמחות ברפואה משולבת.

סדנה חד יומית של 5 או 3 שעות להקניית כלים בסיסיים של אבחנה והבנה ברפואה משולבת

בבסיס היצירה של הרפואה המשולבת יושבת ההכרה כי מפתח הרפואה אינו שייך לשום איש או גישה כזו או אחרת. הרי אם הייתה שיטת רפואה שיודעת לרפא הכל, כולם היו משתמשים רק בה וכל האחרות היו נעלמות מאליהן. בעבר כל רופא מקומי בכל מקום בעולם ידע לנצל כלים טיפוליים שונים לטובת מטופליו. חלק מהם קיבלו עצות תזונתיות, אחרים צמחי מרפא או השתמשו בכוסות רוח. שיטות אלו היו מוכרות גם במזרח וגם במערב. כיום רוב המטפלים או הרופאים השונים מכירים בעיקר את שיטת הרפואה עליה הם אמונים ומחזיקים בתפיסה כי רק השיטה או הטיפול שלהם יכול לתת מענה – למשל רופא קונבנציונלי מכיר רק טיפול תרופתי או כירורגי, מדקרים סיניים חושבים שרק דיקור עובד וכן הלאה. רוב רובם חסרים אפילו ידע מינימלי על יכולת המענה או היעילות של שיטות רפואה אחרות עבור המטופלים שלהם, וכתוצאה מכך אפילו אינם מעלים בדעתם לתת למטופל שלהם אפשרות טיפולית אחרת שאולי הרבה יותר נכונה עבורו.

אחד הדברים החשובים ביותר אצל מטפל הם הכרה ביכולות שלו – במה הוא כן יכול לטפל ולא פחות חשוב במה הוא לא יכול. דבר זה נכון לכל אסכולת טיפול באשר היא.

מהלך אבחנה דורש הסתכלות מלאה על המכלול השלם שיושב מולך. מטופל מציג למטפל אוסף של סימפטומים או תסמינים קליניים. לעיתים קרובות לכאורה אין קשר ישיר בין התופעות השונות. לדוגמא – מה הקשר בין כאב גב לבין תחושת מתח ועצבנות? בין כאבי ראש לכאבי בטן?

הקשר הבסיסי הוא שכולם מופיעים או קיימים באותו גוף, אצל אותו אדם ובאותו זמן. אכן אם אדם נפל וקיבל מכה בברך זה לא בהכרח יהיה קשור לכאבי הראש הכרוניים שלו, או הוא עבר תאונה דרכים וכתוצאה סובל מכאבי ראש זה לא מחייב שהוא יסבול גם מעצירות וכאבי בטן.

אולם על מנת שנוכל לדעת את הדברים לאשורם, חייבים להגיע להבנה מלאה על כלל מצבו של המטופל ועל מהות התלונות או הסימפטומים שהוא מציג.

לעיתים קרובות אנשים מקבלים אבחנות רפואיות שונות על אותה תלונה או כאב. במקרים רבים חסרים נתונים רפואיים בסיסיים  - בדיקות דם או בדיקות הדמיה הספציפיות לאותו מקרה. במצבים כאלו כאשר ישנה חוסר בהירות או שחסרים נתונים רפואיים חשובים.

צריך לדעת מה לבקש – כלומר להסביר למטופל מה חסר בתמונה הקלינית על מנת שנוכל להגיע לאבחנה ברורה ואיזה בדיקות כדאי להשלים.

נלמד כיצד לבצע פגישת אבחנה – שיחה אינפורמטיבית עם המטופל\ת כאשר במקביל אנו עוברים ביחד על המידע הרפואי, מבהירים ומבררים אותו ביחס לתלונה אותה מציג המטופל. המטרה היא ליצור הבנה בהירה של מצב המטופל מצד המטפל, ומצד שני לייצר אצל המטופל הבנה ברורה על מצבו ולתווך לו הסבר ברור על הנתונים והמידע הרפואיים – הבדיקות והאבחנות השונות אותן הוא קיבל.

בסוף של יום אנו צריכים ביחד- המטופל והמטפל, להגיע למסקנות על דרך הטיפול המתאימה ביותר. בסופו של יום תמיד צריך לזכור שהמטופל\ת הם אלו שצריכים לנצח – ולא אני המטפל או שיטת הטיפול שלי.

מבנה הסדנה:

הסדנה בנויה משני שלבים :

שלב א: הצגת מקרה והסבר על דרך האבחנה

שלב ב: איך בכלל מקשיבים? איך בוררים את הנתונים החשובים? איך יודעים איזה חומר רפואי חסר? איך יודעים להציע את דרך הטיפול המיטבית?